fredag, januari 09, 2009

Cock In My Pocket



Avslutade till sist "Open Up and Bleed" igår. Paul Trynkas bok om Iggy Pop. För fans av framförallt The Stooges och tidiga Iggy Pop är det här bitvis riktigt bra och underhållande läsning. Lite torr ibland kan jag tycka då alla fakta verkligen ska med. Kanske kunde några av de gamla flickvännerna fått utebli. Bäst är väl de passager som redovisar de händelser som jag tidigare vetat för lite om och de tidiga dagarna i Ypsilanti/Ann Arbor/Detroit. Glad över att det inte blir ett kapitel pepp och resten gnäll i alla fall. Musikbiografier blir lätt så.

Trynka har gjort 70000000 intervjuer med folk kring James Österberg/Iggy Pop, från späd ålder till idag, men han har fått minimalt med intervjutid med huvudpersonen själv. Det är trist, men kan också vara en sätt att få en historia närmare sanningen. Inte heller inflytelserika storheter som David Bowie kommer till tals, kanske av samma skäl. En rik biografi har det blivit i alla fall, och rätt mycket handlar om de två sidorna av samma man.

Svårt ibland att veta vem som sagt vad visserligen då Trynka använt sig av äldre intervjumaterial som inte gjorts för boken, plus att det är en hel del fakta som jag inte har koll på, och därmed inte riktigt vet var han har fått sin sanning ifrån. Saftigt kapitel med källhänvisningar dock, så det är säkert kosher i sin helhet.

Bra bok. Tar en stund att läsa. Rekommenderas.

Läs intervju med Paul Trynka om boken här.

PS. Såg Dom kallar oss artister med The Hellacopters igår också. Gillade delar av programmet, men jag var nog inte målgruppen. Kanske borde skriva nåt om det också. Får se om det blir av. Annars: Vila i frid The Hellacopters! DS.

Inga kommentarer: